Kierrätyksen sesongit – milloin on paras aika myydä mitäkin

Kierrätyksen sesongit ja niiden tunnistaminen auttavat sinua saamaan parhaan mahdollisen tuoton kirppismyynnistä. Kokosimme avukseksi Kidian hinnoittelutiimin vinkit siihen, mitä milloinkin kannattaa myydä. Vuodenaika vaikuttaa kysyntään ja vaatteen arvoon todella paljon! Lisäksi kysyntään vaikuttavat vuosittain koulujen ja päiväkotien aloitussesongit.

Heinä-elokuussa alkaa syys- ja perusvaatteiden hankinta

Heinäkuussa kesäisimpien varusteiden kysyntä alkaa vähitellen hiljentyä, sillä hellevarusteet kuluvalle kesälle on jo hankittu. Lyhythihaisia paitoja ja shorteja toki myydään vielä ahkerasti, mutta jo hieman alemmilla hinnoilla. Loppukesästä vaatekaupoissa ovat jo hellevaatteet ja muut kesän tarvikkeet alennuksessa, mikä väistämättä aina vaikuttaa kysyntään myös kirpputoreilla. Loppukesä ei siis ole enää parasta sesonkia myydä isompia määriä kesävaatteita.

Heti elokuun alussa aletaan varautua alkavaan välikauteen ja syksyn arkeen.

Päivähoidon ja kouluvuoden aloitus vaikuttavat erityisesti loppukesän kysyntään. Loppukesästä tuntuu, että perusvaatetta ja syksyistä ulkovaatetta menisi ihan loputtomiin!

Elokuu on lastenvaatekirppareilla vuoden kuuminta myyntiaikaa, ja myyntipaikat varataankin yleensä ennätysajassa loppuun.

Nyt on kysyntää pitkähihaisille paidoille ja housuille, kivoille collegepaidoille ja huppareille, mukaville arjen perusvaatteille, farkuille ja arkeen sopiville mekoille.

Kysyntää on valtavasti välikausitakeille ja -housuille, kura-asuille ja vedenpitäville kengille. Muista myös asusteet! Pakkaa kirppiskassiin mukaan ohuet pipot ja hatut sekä syyskeleille sopivat hanskat ja muut asusteet.

Nyt ei kuitenkaan ole ihan vielä oikea aika myydä toppaa.

Syys-lokakuussa alkaa talven varustelu – nyt ne toppavaatteet myyntiin!

Syyskuussa myydään vielä välikausivarusteita, mikä saattaa hyvinkin äkillisesti muuttua talvivarusteiden myyntiin loppusyksyä kohti mentäessä. Tähän vaikuttaa tietenkin paljon säätila. Se syksyn ensimmäinen kirpeä pakkasaamu luo välittömän kysyntäpiikin ulkovaateosastolle, ja kaikki kelvollinen toppavaate löytää uuden ostajan.

Kirpparimyynnissä parhaat kausivaatteiden myyntisesongit ovat yleensä noin kuukautta kahta ennen alkavaa kautta. Ennakointi on siis kaikkein tärkeintä.

Lämpimät ulkovaatteet, talvikengät ja erityisesti villavaatteet ovat todella kysyttyjä syksyn kuukausina. Myyntiin kannattaa laittaa nyt myös lämpimät asusteet talvipipoista toppahanskoihin ja kaulureihin. Lisäksi kysyntää on lämpöpusseille vaunuihin, rattaisiin ja kaukaloihin.

Lisäksi syksyn mittaan myydään määrättömästi sisävaatetta, sillä päivähoidot ja koulut kuluttavat vaatekaappien sisältöä jatkuvasti!

Marraskuusta tammikuuhun myydään tasaisesti kaikkea

Talvikaudella perusvaatteiden kysyntä jatkuu tasaisena, ja lisäksi myydään paljon leluja, pelejä ja lastenkirjoja viihdykkeeksi pimeisiin iltoihin.

Suurin osa perheistä on jo tehnyt hankinnat talvea varten, mutta uusia talvivarustehankintoja tehdään hajonneiden tai akuutisti pieneksi jääneiden varusteiden korvaamiseksi läpi talven. Toppavaatetta voi hyvin siis tuoda kirpparille myyntiin aina tammi-helmikuun vaihteeseen saakka.

Talvella on kysyntää paljon myös talvisille ulkoiluvälineille, kuten luistimille ja suksille. Myös pulkat ja liukurit myydään alta aikayksikön etenkin ensilumen saapuessa.

Talvikauden loppupuolella on pieni sesonki välikausivarusteista, koska osa lapsista on ehtinyt kasvaa syksyisistä varusteista ulos. Tammikuussa huomaa jo, että vanhempien ajatukset kääntyvät kohti kevään hankintoja.

Helmi-maaliskuussa hankitaan välikausivaatteita

Kevättalvi on usein hyvin vilkasta aikaa kirpputoreilla. Kevät herättelee ihmisiä odottamaan aurinkoa ja lämpöä, ja pitkän syksyn ja talven jäljiltä tarvitaan monesti kokonaan uusi vaatevarasto keväisiä päiviä ja kesän lämpöä varten.

Keväällä ostetaan paljon vedenkestäviä välikausivarusteita, sillä keväällä ulkoillaan paljon. Monesti syksyksi hankitut varusteet ovat jääneet pieniksi siinä vaiheessa, kun toppavaatteista siirrytään taas välikauden kamppeisiin. Kun lumet sulavat, tarvitaan varusteita loskaisille leikkikeleille.

Kesävaatteiden paras myyntiaika on huhtikuusta kesäkuuhun

Loppukevät ja alkukesä ovat tasaista myyntiaikaa, jolloin hankitaan lapsille paljon perusvaatteita. Kesävaatteiden myyntisesonki alkaa heti siinä vaiheessa, kun aurinkoiset ilmat alkavat ja ihmiset muistavat taas pitkän talven jälkeen, miten ihanaa aikaa se kesä onkaan.

Eniten kesävaatteita myydään toukokuussa ja kesäkuun alussa ennen juhannusta. Nyt kannattaa siis tuoda kaikki mahdolliset kesäiset kuosit ja ihanat hellevaatteet myyntiin. Kesäksi hankitaan tietenkin uimavarusteita ja shortseja, kesäkenkiä, t-paitoja ja muita kesähepeneitä. Aurinkolasit ja leveälieriset hatut ovat suurinta hottia!

Muutama ajatus kirppariammattilaiselta

Pitkän kirpparikokemuksen perusteella uskallan väittää, että jokaisen myyjän kannattaa keskittää myyntiin tuomansa tuotteet mahdollisimman tarkasti niiden sesonkeihin. Kierrätyksen sesongit kannattaa siis painaa mieleen, sillä toppatakit uinuvat hyllyissään kevätauringossa ja uimapuvut hukkuvat toisiinsa kesän kääntyessä kohti syksyä.

Lastenvaatteiden markkinoilla on runsaasti toimijoita ja alennusmyynnit vaikuttavat myös kirpputorien kysyntään. Kun tuotteet ovat alennuksessa uusia lastenvaatteita myyvissä kaupoissa, niitä ei voi myydä enää samaan hintaan kirpparilla – käytännössä kysyntä lakkaa.

Yksi tärkeä mainittava asia on lelujen ja pelien kysyntä joulun alla. Ja ylipäätään. Lelut ja pelit sekä kirjat ovat aina suosittuja ja esimerkiksi hiekkalapiot ja ämpärit menisivät kuin kuumille kiville kesäaikaan. Monet jättävät kuitenkin nämä tuotteet tuomatta kokonaan, siinä uskossa ettei niitä kannata yrittää myydä. Minä sanon, tuokaa lelut ja kirjat kirppiksille ja laittakaa hyvä kiertämään.
Emilia Kidialta

Lue lisää ja varaa myyntipalvelu

Lue lisää kierrätyksen parhaista vinkeistä esimerkiksi Kotivinkin artikkelista kierrätyksestä. Ja käy kurkkaamassa Kidian kierrätyspalvelut, varsinkin jos kaapeissa lojuu sesongin mukaisia vaatteita ja varusteita. Kierrätyksen sesongit kannattaa painaa mieleen, jotta saat parhaan mahdollisen myyntituoton.