Tahranpoiston vinkkejä: mustikka, banaani ja kaverit

Erilaiset tahrat ovat tuttuja kaikille lasten kanssa tekemisissä oleville, ja tahranpoiston vinkkejä löytyykin tosi monesta lähteestä. Tähän artikkeliin on koottu Kidian henkilökunnan hyväksi havaitsemia tahranpoiston keinoja. Kaikki keinot on henkilökohtaisesti kokeiltu.

Vaatteiden mahdollisimman tuottoisan jälleenmyynnin kannalta tahranpoisto on tärkeä asia. Voit lukea lisää artikkelistamme vaatteen jälleenmyyntiarvon säilyttämisestä.

Olennaisinta tahroja poistettaessa on muistaa, että aika ei ole tahranpoistajan ystävä.

Suurin osa tahroista lähtee tuoreeltaan paremmin kuin kuivuttuaan, ja monesti tahranpoistossa kannattaa pestä vaate mahdollisimman korkeassa lämpötilassa. Muistathan, että tahranpoisto kannattaa tehdä ennen kuin vaate käy pesukoneessa.

Tahranpoistoon löytyy paljon pikkuvinkkejä, esittelemme niitä seuraavaksi. Jos kaipaat lisää tietoa ja tarkempia ohjeita, kannattaa tutustua esimerkiksi Marttaliiton listaan, josta löytyy hyviä yksityiskohtaisia tahranpoiston vinkkejä.

Mustikka ja muut marjakaverit

Metsäretkellä housunlahkeet ja sukat muuttuivat sinisiksi, vadelmat muussaantuivat rinnuksille ja mansikat litistettiin syliin. Marjatahrat saattavat tuoreena lähteä ihan vain kuumalla (kiehuvalla) vedellä. Kokeile siis ensimmäisenä kaataaa kiehuvaa vettä pingotetun tahrakohdan päälle. Myös sappisaippua voi auttaa – erityisesti, jos tahra on hetken aikaa saanut kuivua. Saippuan kannattaa antaa vaikuttaa jonkin aikaa ja jos tahra ei täysin lähde ensimmäisellä käsittelykerralla, kannattaa kokeilla uudelleen. Myös sitruunamehu saattaa haalentaa marjatahraa. Tiesitkö, että myös banaanitahrat saa pois kiehuvalla vedellä ja sappisaippualla?

Tussi ja sen kaveri kuulakärkikynä

Aika moni on päässyt näkemään taiteilijalapsen työn seurauksia, mutta miten niistä pääsisi parhaiten eroon? Hiuslakka on tässä suorastaan ihmeitä tekevä apuväline. Suihkuta kynänjäljen päälle hiuslakkaa ja pese sitten. Kaikki muutkin tahranpoistovinkit (sappisaippua, aurinko) saattavat auttaa, jos hiuslakka ei toimi, mutta useimmiten se kyllä toimii!

Ruohotahrat

Ruohikossa on ihan parasta juoksennella ja leikkiä, mutta seurauksena on monesti vanhempia vähemmän ilahduttavat vihreät polvet. Ruohotahrat ovat haastavia poistettavia, mutta niihin kannattaa kokeilla tahrojen esikäsittelyä sappisaippualla, tahranpoistoaineella tai pyykinpesuaineella. Auringonvalossa kylvettäminenkin voi haalentaa ruohotahroja.

Porkkana, soseena tai raasteena, sotku on taattu

Porkkanatahroihin pätevät samat säännöt kuin ruohotahroihinkin. Emme lupaa ihmeitä, mutta tahranpoistoa kannattaa kyllä kokeilla.

Kulahtaneet kumipohjakengät

Converseissa, cientoissa ja muissa kumipohjakengissä kurjinta on, kun haluaisit myydä ne seuraavalle ostajalle ja valkoinen kumi on ruman ruskeaa. Vinkkinä kerrottakoon, että kenkien kumireunukset puhdistuvat tahrojen vaikeudesta riippuen joko baby wipeseilla, taikasienellä tai Universal Stone -pesuaineella. Kannattaa kokeilla, muutos voi olla lähes uskomaton!

Kangaskengät ovat muuten ihania, sillä ne voi viskata pesukoneeseen (pohjallisen pesua kannattaa kokeilla harkiten).

Rasvatahrat

Raivostuttavat rasvatahrat, mikä pelastaisi lempipaidan? Rasvatahran poistamisessa kannattaa kokeilla tahran esikäsittelyä pyykinpesuaineella tai käsitiskiaineella ja käyttää sitten mahdollisimman kuumaa pesuohjelmaa.

Purukumi

Pakko pakastaa! Purkka irtoaa vaatteista pakastamalla ja raaputtamalla. Purkan jättämä rasvajälki täytyy vielä jälkeenpäin käsitellä vaikka sappisaippualla.

No entäs ne kakkatahrat?

Ah, vauvan sinappikakat juuri siinä ihanimmassa bodyssa! Kakkatahraiset vaatteet kannattaa laittaa mahdollisimman pian väljään veteen likoamaan, ja liotusveteen voi laittaa sekaan hieman pesuainetta. Lisäksi tarvittaessa käsittelyä sappisaippualla ja sitten kuumaan pesuohjelmaan pikaisesti. Auringossa kuivattaminen saattaa myös haalentaa keltaisia kakkatahroja.