Monilla kysytyillä lastenvaatemerkeillä on erittäin hyvä jälleenmyyntiarvo, ja myös perusvaatteista saattaa saada jopa puolet ostohinnasta takaisin myyntihetkellä, kunhan vaate on siistissä kunnossa. Jälleenmyyntiarvo säilyy parhaiten, kun tekstiilin värit ovat pysyneet kirkkaina, eikä vaate ole päässyt harmaantumaan. Jälleenmyyntiarvoa laskee vaatteen muu kuluminen, kuten saumojen kiertyminen, irtolangat ja nukkaantuminen.
Lastenvaatteissa niin kovin yleiset tahrat ja reiät vaikuttavat valitettavasti paljon ja jälleenmyyntiarvo saattaa laskea lähes olemattomiin. Näihin emme aina arjessa voi vaikuttaa, mutta onneksi vaatteiden järkevällä huoltamisella voit vaikuttaa siihen, millä hinnalla saat myytyä ne tulevaisuudessa. Pienillä teoilla pääsee pitkälle, ja on paljon mukavampi huomata, että vaatteet ovat käyttökuntoisia vielä pitkään sen jälkeen, kun oman perheen tarve on ohi.
Lue tästä artikkelista Kidian ammattilaisten vinkkejä vaatteen jälleenmyyntiarvon säilytykseen ja kurkkaa myös meidän vinkit tahranpoistoon.
Pyykinpesussa kannattaa noudattaa pesuohjeita
Pyykinpesusta on yhtä paljon mielipiteitä kuin on pesijöitäkin ja kannattaakin muistaa, että nämä vinkit on tarkoitettu käytettäväksi oman tarpeen mukaisesti. Saat vapaasti poimia sen tiedon, jonka koet hyväksi ja jättää muut huomiotta!
Vaatteet on suunniteltu kestämään ohjeen mukainen hoito, ja esimerkiksi värit saattavat pysyä paremmin korkeimmassa mahdollisessa lämmössä kuin matalammissa pesulämpötiloissa. Monesti vaatteet kestävät paremmin käytössä, kun pesuohjeita noudatetaan. Näin niillä on myös parempi jälleenmyyntiarvo.
Vaatetta voi säästää myös kääntämällä sen nurinpäin pestäessä, jolloin sen pinta säästyy suurimmalta mekaaniselta kulutukselta. Muista myös, että turhia pesuja välttämällä pidennät vaatteen käyttöikää. Sen sijaan pinttynyt lika taas tuhoaa vaatteen kuituja eli vaate kannattaa pestä sen likaannuttua.
Pyykki kannattaa aina lajitella ennen pesua, kuitenkin omien tarpeiden mukaisesti. Esimerkiksi mustat ja valkoiset on syytä pestä erillään kirjavista ja muuten vain värikkäistä vaatteista. Näin vaatteiden värit pysyvät kirkkaina ja vältät vaatteiden harmaantumisen. Valkoiset vaatteet kannattaa pestä aina erillään muista väreistä.
Lisäksi lajittelun perusteena on hyvä käyttää suositeltuja pesulämpötiloja ja vaatteiden likaisuutta. Toppahaalaria ei kannata pestä yhdessä vauvan bodyjen kanssa. Ole varovainen, ettei herkkäkuituisia vaatteita eksy muun pyykin joukkoon. Merinovillainen kypärämyssy kutistuu kurjasti joutuessaan vauvanvaatepyykin kanssa 60 asteeseen.
Panosta myös pyykin kuivaamiseen
Kuivausrummun käyttäjien kannattaa erityisesti huomioida vaatteille suositellut kuivauslämpötilat ja tutustua oman kuivurin ominaisuuksiin. Toiset vaatteet kestävät kuivuria hyvin, kun taas toiset nyppyyntyvät ja venyvät muodottomiksi.
Kuivuri kuluttaa vaatetta hiukan nopeammin kuin narukuivatus, ja vaatteet myös kutistuvat keskimääräistä enemmän kuivuria käytettäessä. Erityisen arvokkaat vaatteet, joiden jälleenmyyntiarvo halutaan pitää yllä, kannattaa suosiolla kuivata muuten kuin rummuttamalla. Jotkut tuotteet, kuten paksut villavaatteet, venyvät herkästi ja ne kannattaa kuivata tasolla, ei narulla roikottaen.
Pyykinpesussa ja kuivaamisessa on tietenkin tärkeintä, että pyykki saadaan pestyä ja kuivattua. Hifistely on sallittua, mutta on kuitenkin myös erittäin ok heittää kaikki pyykki kerralla koneeseen, unohtaa laittaa ne kuivumaan kolmeen kertaan ja sen seurauksena pestä pyykki uudelleen ja uudelleen.
Korjaa jos mahdollista
Vaikka vaatteet pesisi aina oikein ja jokainen tahra poistettaisiin tuoreeltaan, saattaa vaatteen jälleenmyyntiarvo silti romuttua. Lapsiperheissä sattuu ja tapahtuu ja saksilla leikatut palkeenkielet, tussiteoksin koristellut housunpolvet ja kaikenlaiset kaatumiset aiheuttavat jatkuvasti vaatteiden hajoamisia. Vaatteiden korjaaminen onkin oma taiteenlajinsa, joka innostaa toisia paljonkin ja saattaa toiset raivon partaalle.
Perusvaatteen korjaaminen, paikkaaminen ja parsiminen ei kirpparimyynnin kannalta ole monestikaan järkevää, mutta omalle lapselle vielä sopivia vaatteita kannattaa ehdottomasti korjata. Ympäristön kannalta olisi tärkeää, että hankitut vaatteet käytetään mahdollisimman loppuun.
Vaatelaastarit ovat helppo ja nopea tapa korjata vaatteita, samoin kuin erilaiset silitettävät paikat ja liimapaikat, joita myyvät esimerkiksi kangaskaupat.
Merkkivaatteen korjaaminen on kannattavaa myös jälleenmyyntiarvon kannalta. Parsittu tai paikattu merkkivaate ei tietenkään ole saman arvoinen kuin vastaava priimakuntoinen tuote, mutta jos yhtä korjattua vikaa lukuunottamatta tuote on hyväkuntoinen, sen jälleenmyyntiarvo voi olla vielä ihan mukava. Korjaamiseen kannattaa siis paneutua, jos haluaa säilyttää vaatteen arvon.
Jälleenmyyntiarvo liittyy vaatteen laatuun
Hankit sitten täysin uusia tai second hand -vaatteita, kannattaa omien mahdollisuuksien mukaan suosia laadukkaasti kestävistä materiaaleista valmistettuja vaatteita, joiden käyttöikä on pitkä. Olisiko vaatehankinnoissa mahdollista panostaa määrän sijasta laatuun? Jokainen pohtii näitä kysymyksiä tietenkin oman perheen näkökulmasta.
Laadukkaat vaatteet kestävät kulutusta paremmin, ja yhdellä vaatteella voi olla vaatteen valmistuksen jälkeen lukuisia käyttäjiä. Jos haluat olla varma, että vaatteella on hyvä jälleenmyyntiarvo, kannattaa suosia vaatemerkkejä, joiden tiedät panostavan erinomaiseen laatuun ja valmistusprosessiin.
Trendikästä vai ajatonta?
Vaatteen jälleenmyyntiarvoon vaikuuttaa toki myös vaatteen trendiarvo. Lastenvaatealalla eletään vaihtuvien muotivirtausten mukaan, mutta tietyille klassisille ajattomille vaatteille on aina kysyntää. Tämän hetken lastenvaatemuodista pääsee nopeasti jyvälle seuraamalla esimerkiksi Instagramissa muodista kiinnostuneita sisällöntuottajia.
Jos vaate edustaa selkeästi tietyn hetken kysytyintä trendiväriä tai -kuosia, kannattaa se myydä eteenpäin heti oman tarpeen väistyttyä. Muoti uudistuu jatkuvasti ja vaatteen jälleenmyyntiarvo laskee nopeasti, jos vaate ei ulkoisesti vastaa tämän hetken trendejä. Tästä syystä vaatteita ei kannata varastoida pitkäksi aikaa odottamaan myyntiä. Juuri nyt superkysytty vaateherkku saattaa olla menneen talven lumia parin vuoden päästä.
Muista nämä ennen myyntiä
Kun olet päättänyt laittaa lastenvaatteita myyntiin, kannattaa ehdottomasti käyttää hieman aikaa vaatteiden myyntiä varten valmisteluun, jos haluat varmistaa parhaan mahdollisen jälleenmyyntiarvon.
Ennen kirpparimyyntiä ihan jokainen vaate kannattaa pestä. Suosittelemme ehdottomasti käyttämään hajusteetonta pesuainetta ja kuivattamaan vaatteet huolellisesti ennen pakkaamista.
Silittäminen ei ole kaikkien suosikkipuuhaa, mutta silittäminen on silti meidän kirppariammattilaisten tärkein vinkki myyjälle. Ryppyinen vaate ei innosta ostajia yhtään samalla tavalla kuin sileä ja pehmoinen vaate. Vaatteen hinta voi olla merkittävästi korkeampi, jos jaksat panostaa silittämiseen.
Lue lisää artikkelistamme, jossa kerromme, miten tienaat parhaiten kirpputorilla.
Lue lisää
Marttaliitto tarjoaa loistavia vinkkejä niin pyykinpesuun, vaatteiden korjaamiseen, säilytykseen ja kierrätykseenkin. Suosittelemme lukemaan ja soveltamaan vinkit omaan arkeen!